Belgisch culinair team stoot door naar wereldfinale Bocuse d’Or

Zesde plaats voor Belgisch culinair team

Het Belgisch culinair team heeft zich geplaatst voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or, de belangrijkste internationale gastronomische wedstrijd ter wereld. Ons team behaalde een prachtige zesde plaats op de Europese finale die afgelopen maandag en dinsdag 11 en 12 juni plaatsvond in het Italiaanse Turijn. De eerste drie podiumplaatsen gingen naar Noorwegen, Zweden en Denemarken.

 

Noorwegen

Christian André PETTERSEN uit NOORWEGEN wint de 6e editie van de Bocuse d’Or Europa na twee adembenemende dagen van competitie! ZWEDEN en DENEMARKEN staan ​​ook op het podium en we kennen ook de 11 Europese landen die in aanmerking komen voor de Bocuse d’Or Finale die in januari 2019 op de Sirha-beurs (Frankrijk) in Lyon zal plaatsvinden.

 

 

 

Torino in Italië, het hart van Piemonte, was hoofdstad van de gastronomie, dankzij de Europese selectie van de Bocuse d’Or. Op 11 en 12 juni in Oval Lingotto Fiere, in het kader van Gourmet Expoforum presteerden 20 koks van het hele continent gedurende 5,35 uur op het allerhoogste niveau en met felle toewijding en diepe concentratie. Hun doel: een plek bemachtigen voor de finale van de meest prestigieuze gastronomie-wedstrijd van de wereld.


Onder hen overtuigde de 28 jaar oude Noorse chef-kok Christian André PETTERSEN de jury met uitzonderlijke creativiteit en techniek. De jury die bestond uit de chef-koks Jérôme Bocuse, Tamás Széll, Carlo Cracco en Enrico Crippa was sterk onder de indruk. Hij gebruikte  eenvoudige maar toch uitzonderlijke kwaliteitsproducten en wist die een meerwaarde te geven. Door deze continentale selectie voor de 2e keer te winnen en na 14 podiumplaatsen in de geschiedenis van de wedstrijd, bevestigde Noorwegen opnieuw de uitstekende kwaliteit van de Noorse en Scandinavische gastronomie.

 

Van de twintig deelnemende landen mochten alleen de beste tien door.

Het Belgisch team, bestaande uit Chef Lode De Roover, commis Piet Vande Casteele en gastronomisch bondscoach Jo Nelissen wisten de Europese jury van topchefs te overtuigen door onder andere de typisch Vlaamse asperge te verwerken in hun gerecht.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is lovend: “Met dit resultaat profileert Vlaanderen zich als een culinaire topbestemming. Wie hoge ogen gooit op een wedstrijd als Bocuse d’Or vestigt een internationale culinaire reputatie.”

Supertevreden Belgisch team na de Europese finale van de De Bocuse d’Or.

 

De Bocuse d4or: algemeen

De Bocuse d’Or werd gestart door de Franse sterrenchef Paul Bocuse in 1987, wordt officieus het wereldkampioenschap koken genoemd. Het is een tweejaarlijkse wedstrijd waarvan de wereldfinale plaatsvindt in Lyon (29-30 januari 2019). De teams moeten in 5 uur en 35 minuten een voor- en hoofdgerecht maken voor 14 personen. De producten die ze moeten gebruiken, zijn vooraf vastgelegd. Op de Europese finale moesten de chefs aan de slag met Piedmontese rundsvlees.

 

DE RESULTATEN
GOUD – NOORWEGEN
Christian André PETTERSEN, 28 jaar oud, uit Restaurant Mondo
Op aangeven van Håvard André JOSDAL ØSTEBØ
ZILVEREN – ZWEDEN
Sebastian GIBRAND, 29 jaar oud, uit Lux Restaurants
Assisted door Tommy MYLLYMÄKI
BRONS – DENEMARKEN
Kenneth TOFT-HANSEN, 36 jaar oud, van Svinkløv Badehotel


Op aangeven van Christian WELLENDORF KLEINERT


De Italiaanse chef-kok Martino RUGGIERI won thuis een “wild Card”, dankzij zijn prestaties, die ITALIË toegang geeft tot de World Finale. Samen met hen hebben Finland, Frankrijk, België, Zwitserland, Hongarije, IJsland en het Verenigd Koninkrijk hun plaats veroverd voor Lyon en de Finale van de Bocuse d’Or, tijdens de Sirha-beurs.


BESTE COMMISPRIJS: Curtis MULPAS uit ITAY
SPECIALE PLAATPRIJS: FRANKRIJK, met Chef Matthieu OTTO