De MICHELIN-gids Zwitserland onthult zijn selectie voor 2021

Michelin presenteerde op maandag 1 februari de digitale Michelin 2021 voor Zwitserland. Ondanks de economische crisis bevestigt deze nieuwe jaargang de rijkdom en de kracht van de Zwitserse culinaire scène, met dit jaar als hoogtepunt een ongekend aantal tweesterrenrestaurants in het land, met 24 etablissementen die de onderscheiding hebben gekregen.

Terwijl de restaurants Cheval Blanc van Peter Knogl in Basel, Le Restaurant de l’Hôtel de Ville in Crissier en Schloss Schauenstein in Fürstenau dit jaar hun drie sterren behouden, voegen vier nieuwe etablissementen zich bij de lijst van restaurants met dubbele sterren, waardoor het aantal adressen dat “de omweg waard” is op 24 komt: een record in het Zwitserse gastronomische landschap.

4 restaurants krijgen een tweede ster

In het restaurant Cà d’Oro in St. Moritz, genesteld in het hart van het Kempinski Grand Hotel des Bains, biedt chef-kok Matthias Schmidberger een smakelijke keuken met mediterrane invloeden, krachtig, verfijnd en aangenaam licht. Magdalena, in Schwyz, doet ook zijn intrede in de selectie met twee sterren en wordt het nieuwe adres dat fijnproevers niet mogen missen. Deze tafel, die wordt geleid door een jong en gemotiveerd team onder leiding van chef-kok Dominik Hartmann, onderscheidt zich door de eigenheid van zijn borden, waarin de nadruk ligt op groenten, zonder vlees en vis volledig achterwege te laten. Restaurant van Hotel Vitznauerhof en ideaal gelegen aan de Vierwaldstättersee, Sens in Vitznau biedt een keuken met karakter, bedacht door de Nederlandse chef-kok Jeroen Achtien. Jeroen Achtien, die in 2018 arriveerde, was eerder chef-kok bij het driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie Boer in Zwolle. Tot slot vinden we in het Widder Restaurant in Zürich de bekende Zwitserse chef-kok Stefan Heilemann. Na de sluiting van het restaurant Ecco Zürich verhuisden Heilemann en zijn hele team hun potten en pannen naar het Widder Hotel, waar ze verder uitbreiden met een keuken van topklasse.

16 tafels maken hun debuut in de selectie met een eerste ster

Ook de lijst van éénsterren-restaurants vertoont een grote vitaliteit met niet minder dan 16 nieuwkomers, waardoor het totale aantal eensterrentafels op 95 komt. In Zürich hebben vier nieuwe adressen een eerste onderscheiding gekregen en illustreren zij de diversiteit van de plaatselijke gastronomische scène: bij Sushi Shin kunnen liefhebbers van de Japanse keuken genieten van het omakasemenu van chef-kok Kenichi Arimura, terwijl in de Neue Taverne de vegetarisch geïnspireerde schotels zullen verleiden door hun delicatesse en persoonlijkheid. In IGNIV Zürich van Andreas Caminada, de derde vestiging van de chef in Zwitserland na die in St. Moritz en Bad Ragaz – beide met dubbele sterren – zullen fijnproevers de gezelligheid waarderen van deze tafel die van “eten delen” een fijn gastronomisch voorstel heeft gemaakt. De Rotisserie, gelegen in Hotel Storchen, biedt de meest sappige moderne en internationale keuken.

Lugano, de grootste stad in het kanton Ticino, baart dit jaar ook opzien met drie nieuwe restaurants met één ster. Hier waren de inspecteurs onder de indruk van het uitstekende gastronomische niveau van de volgende adressen: I Due Sud (Hotel Splendide Royal), META en Principe Leopoldo (Hotel Villa Principe Leopoldo).

In Bad Ragaz kreeg het restaurant Verve by Sven ook een eerste ster. Gelegen in het Grand Resort Hotel, wordt het de derde met sterren bekroonde tafel van de stad naast Memories en IGNIV van Andreas Caminada die hun twee sterren behouden.

In Andermatt hebben The Japanese by The Chedi en GÜTSCH by Markus Neff, net twee nieuwe sterren opgehangen op een hoogte van 2300 meter.

Ook zes andere tafels krijgen voor het eerst een ster: Alpenblick-Stuba in Adelboden, La Table du Lausanne Palace in Lausanne, UniQuisine Atelier in Stansstad, The Nucleus in Wolhusen, Les Ateliers in Vevey en de K by mauro colagreco in St. Moritz.

Voor het eerst in Zwitserland zijn 19 restaurants bekroond met de MICHELIN Green Star.

De editie 2021 van de MICHELIN-gids Zwitserland heeft zoals de overige reeds gepubliceerde Gidsen voor 2021 een nieuwe onderscheiding: de MICHELIN Green Star. De MICHELIN Green Star, die in januari 2020 werd gelanceerd ter gelegenheid van de onthulling van de MICHELIN-gids Frankrijk en sindsdien in vele landen is ingevoerd, maakt het voor de lezers en gebruikers van de MICHELIN-gids gemakkelijk om etablissementen te herkennen die zich bijzonder inzetten voor een duurzame gastronomie en voor wie respect voor het milieu een kernonderdeel van hun aanpak is.

Deze 19 adressen, die door onze teams van inspecteurs zijn geselecteerd, zijn stuk voor stuk etablissementen die door deugdzame initiatieven en concrete acties bijdragen aan een duurzame visie op gastronomie die zowel inspirerend als impactvol is. Van de aandacht voor de herkomst van de producten, over het respecteren van de seizoensgebondenheid op de borden, over het evenwicht van het menu, tot het beheer van het afval of de hulpbronnen van het etablissement: het vermogen van de chef om zijn klanten en zijn teams bewust te maken van deze duurzame aanpak en van vele andere aspecten die tot uiting komen in het leven van een restaurant en in de ervaring van de klant, is belangrijk. Deze initiatieven kunnen zeer uiteenlopende vormen aannemen, afhankelijk van de specifieke problemen en middelen van elke vestiging.

15 nieuwe restaurants voegen zich bij de 140 etablissementen in de selectie van Bib Gourmand

De Bib Gourmand selectie, waarin de tafels met de beste prijs-kwaliteitverhouding zijn opgenomen – tafels met een volledig menu voor maximaal CHF 70 – zet zijn ontdekkingstocht van fijne adressen voort met 15 nieuwe restaurants. Ter illustratie van de culinaire diversiteit die deze selectie kenmerkt, is de veganistische keuken dit jaar aan de vintage toegevoegd met een Bib Gourmand die is toegekend aan het restaurant KLE in Zürich. In totaal omvat de selectie van Bib Gourmand Zwitserland 140 restaurants, die uitnodigen om te genieten van een maaltijd tegen een matige prijs.

De 2021 selectie van de MICHELIN gids Zwitserland is net zoals de meeste Michelin 2021 gidsen uitsluitend beschikbaar in een digitale versie, die te vinden is op de site in vier talen: Frans, Duits, Italiaans en Engels, evenals via de gratis iOS-applicatie.

België mag zich in deze tijden dus gelukkig achten dat het nog een gedrukte Michelingids voor 2021 heeft. Zou corona het einde betekenen van de gedrukte versie ?

Meer info via https://guide.michelin.com/ch/fr/tags/Guide%20MICHELIN%20SUISSE%202021

Op de foto: Matthias Schmidberger en Reto Brändli (links) van het nieuwe tweesterrenrestaurant Cà d’Oro (foto: Thomas Buchwalder voor G&M)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*