18 studenten wilden de beste jeugdbarista van het land worden, slechts een winnaar uit Ath

Op 13 maart vond de tiende editie van de Junior Coffe Ambassadeurswedstrijd georganiseerd door Rombouts Koffie in het Château du Lac de Genval plaats. 18 studenten in het laatste jaar van verschillende hotelscholen in ons land streden om de titel van beste junior barista te winnen van België. Simon Luxque van Ath kan er prat op gaan dat hij de Belgische Junior Coffee Ambassadeur is voor dit jaar!


De jonge koffieliefhebbers, geselecteerd door de deelnemende hotelscholen, moesten verschillende uitdagingen aan kunnnen: het bereiden van een espresso, een cappuccino en een langzame koffie
in overeenstemming met de regels van de kunst, evenals een bekerproeverijtest. Met deze wedstrijd wil Rombouts Koffie het belang van een echte barista-vorming onderstrepen. Xavier Rombouts, CEO van Rombouts: “Als Belgisch bedrijf in de koffiesector kunnen we alleen maar blij zijn dat koffie aan populariteit wint in ons land. Dit verhoogt uiteraard de vraag naar opgeleide barista’s. Met dit initiatief proberen we niet alleen jonge talenten aan te moedigen, maar ook
scholen om hun vaardigheden in het veld te verbeteren”.

Op weg naar Brazilië

Een professionele jury, bestaande uit nationale kampioenen in hun respectievelijke disciplines, kozen Simon Luxque uit tot winnaar van de BJCA 2019. Hij won een reis naar Brazilië, het land bij uitstek van de koffie.
De felbegeerde reisvoucher werd toegekend door de eigenaars van de plantage Fazendu Dutra, waarmee Rombouts een nauwe samenwerking heeft afgesloten, evenals Xavier Rombouts.

18 deelnemers

Simon Luxque zit in zijn laatste jaar bij de IPES Hotelschool in Ath. De andere hotelscholen en deelnemende studenten waren als volgt: Sima Aarschot (Luna Jans), Piva Antwerpen (Lien Van Kerckhoven), Spermalie Brugge (Loewi Schils), Ter Groene Poorte Brugge (Noa Proost), COOVI Brussel, (Igor Boelgakov), kardinaal Mercier Braine L’Alleud (Sacha De Neyer), Notre Dame Fleurus (Maxime Vleubled), Hotelschool Hasselt (Claudine Keijdener), Hotelschool Herk-De-Stad (Sacha Derwael), Spijker Hoogstraten (Rik Auwerkerkerk), Ter Duinen Koksijde (Bieke Sirjacobs), RHIZO Kortrijk (Charles Vandewal), Château Liège (Pierre Matthieu), EHPN Namur (Nil Verstichel), Sacré Coeur Nivelles (Brian Baillet), Hotelschool Spa (Nicolas Bamps) en Hotelschool Turnhout (Jaimy Bertels).

Sterren diner met koffieproeverij

De wedstrijd eindigde op een feestelijke noot met een diner georganiseerd door de chefs van het Château du Lac, in samenwerking met sterrenkoks van Butchers Son, Wine In The City, L’Impératif Château D’Arondeau en Fox De Panne, evenals Sigoji, verkozen tot Chocolademaker van het Jaar door Gault&Milau. Elk gerecht was samengesteld uit een koffienota. De koffieservice aan de bar werd verzorgd door Arthur en Victor, winnaars van de vorige edities van de BJCA-competitie.