14e plaats voor Belgisch team bij Bocuse d’Or finale

Tijdens de internationale finale van één van de grootste en meest respectabele kookwedstrijden, Bocuse d’Or, behaalde het Belgische team een respectabele 14e plaats. De eerste plaats was voor Denemarken.

Bocuse d’Or
Paul Bocuse bedacht in 1987, ter gelegenheid van de show die sindsdien Sirha Lyon is geworden, een wereldwedstrijd van chef-koks die de codes van het moment breken. Vandaag is de Bocuse d’Or meer dan alleen een gastronomische wedstrijd, een laboratorium van uitmuntendheid, een broedplaats van talent waar toewijding, passie, techniek en creativiteit de grootste chef-koks van morgen onthullen. Het is een unieke springplank voor diegenen die internationale erkenning willen krijgen of een bevestiging van een reeds afgelegd gastronomisch parcours. De Bocuse d’Or is al 35 jaar een niet te missen internationaal evenement en inspireert elk jaar de wereld van de gastronomie door de evolutie van de wereldkeuken te benadrukken, aangedreven door nieuwe generaties chef-koks. Het is ook de favoriete plek van veel landen die hun keuken, hun terroir en hun chef-koks komen promoten.
67 landen
De dag van vandaag worden in 67 landen verspreid over 5 continenten selecties doorgevoerd om aan de continentale competitie deel te nemen. Tijdens de Europese finale tijdens de Sirha beurs in Boedapest vorig jaar namen 19 landen het tegen elkaar op. 10 van deze teams, waaronder het Belgische team, mochten dan door naar de wereldfinale in Lyon die om de 2 jaar georganiseerd wordt. Van 22 tot 23 januari streden 24 nationale teams er voor het goud op de Olympische spelen van de gastronomie.
Wedstrijd
Met als thema “Voed de kinderen” wil de Franse organisatie het belang van voeding voor de gezondheid van kinderen benadrukken. Eén van de ingrediënten die hierbij op de verplichte lijst stond was pompoen. Om het hoofdgerecht in evenwicht te brengen, moest elke deelnemer één ei per portie in zijn recept opnemen.
Daarnaast moest er ook nog, binnen de welbepaalde tijdslimiet, een plateau klaargemaakt worden met vis en in het bijzonder zeeduivel in de hoofdrol. Sint Jacobsschelpen, mosselen, kwabaal garnituren met uitsluitend plantaardige producten en een stoofpot met regionale groenten moesten het geheel afwerken.
Kids & fish
Sam Van Houcke was de chef kok van het team bijgestaan door Tristan Bauwens en coach Archibel de Prince. Dat alles met de nodige ruggensteun van de Belgische voorzitter Lode De Roover. Als chef bij Fleur de Lin in Zele, vertegenwoordigde De Roover ons land al op de wereldfinales van 2017 en 2019. Voor het ‘Food for Kids’ menu pakte het Belgisch team uit met een versie van Belgische frieten met butternut en een dessert op basis van Belgische wafel met chocolade. Voor de vis schotel werd veel aandacht besteed aan details. Door alles eigenhandig te prepareren en te dresseren kreeg het team voeling met de producten en stonden ze dichter bij de natuur en de kostbare producten die de Noordzee te bieden heeft.
Winnende gastlanden
De eerste ‘gouden’ plaats ging naar het team van Denemarken. Het is niet de eerste keer dat het land in de top van deze wedstrijd terecht komt. Een 2e ‘zilveren’ plaats was er voor Noorwegen terwij het brons klaar lag voor Hongarije. Dat Hongarije vorig jaar het gastland was voor de Europese finale en Noorwegen dat volgend jaar is zullen we maar als een toevalligheid beschouwen waar de onpartijdige jury zich zeker niet heeft door laten beïnvloeden.
Foto: Sirha /+ Bocuse d’Or

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*