1 Miljoen voor Gentse Overpoortstraat

Als er nu één straat is waar er talrijke schoolvoorbeelden zijn van hoe een studenten-uitgangsbuurt er NIET moet uitzien dan is het de Gentse Overpoortstraat. Ooit was het een trefpunt voor studenten om reeds op donderdagavond de week af te sluiten. Maar door de jaren heen is de straat afgegleden naar een uitgangsbuurt waar de echte student wegbleef. Ondanks zeer goede initiatieven van enkele horeca-uitbaters blijft de Overpoort een zorgenkind als het om lawaai overlast, drugs, vechtpartijen, en andere grote publiek ongemakken gaat. Maar er zou beterschap onderweg zijn.

1 Miljoen euro
Er komt een nieuwe, heraangelegde Overpoortstraat. Hoe ze er zal uitzien staat nog niet vast, maar er is eindelijk een miljoen euro vrijgemaakt om dé feeststraat van Gent aan te pakken. De effectieve heraanleg is maar voorzien voor 2025. Er cirkelen al jaren tientallen studies en plannen rond het hoofd van Artevelde om de feeststraat een nieuw elan te geven. Van het vrijgemaakte geld gaat 700.000 euro naar de integrale heraanleg van de straat. Daarbij wordt een totaalpakket van maatregelen bekeken. Horecastewards, herbruikbare bekers, verlichting, terrassen, het al dan niet volledig autovrij maken van de straat, openbaar vervoer of niet. Het huidige stadsbestuur wil echt gaan voor een Overpoort 2.0 Hoe en wat er zal komen, zal gebeuren in samenspraak met de horeca-uitbaters die het wel goed menen met de toekomst van de straat.

Testperiode
Hoewel er nog niks op papier staat en 2025 best nog ver af is, zijn de betrokkenen nu al positief dat er eindelijk iets gaat gebeuren. “Het is nu tijd om te gaan testen wat we wel en niet willen in de straat. Is het beter als hier een bus door rijdt? Wat is er mogelijk voor De Lijn? Hoe groot moeten, kunnen onze terrassen zijn? Kunnen we werken met ondergrondse containers voor afval? Met herbruikbare bekers? Met tijd en geld kan dat allemaal uitgebreid getest worden. Want we kunnen allemaal wel ideeën hebben, eigenlijk weten we niet wat best werkt.” klinkt het bij de vzw Gentse Tappers. Op verlichting en veiligheid wil men alvast niet inboeten.

Terrassen
De eventuele mogelijkheid om terrassen op straat te mogen zetten, zou alvast één groot probleem oplossen. In de Overpoortstraat geldt immers een ‘glasverbod’. Niemand mag op straat lopen met glas. Maar de cafébazen hebben op straat geen enkele bevoegdheid, omdat het openbaar domein is. Mocht dat ‘terraszone’ zijn, dan hebben ze wél het recht om iets te doen, en bijvoorbeeld stewards in te zetten. Ook de Gents politie is daar voorstander van. Of er tussen de plannen en de uitvoering ervan een verbetering zal komen van de huidige situatie is afwachten. Hopelijk een natuurlijke uitzuivering.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*