R.I.P. Paul Bocuse

De beroemde driesterrenchef Paul Bocuse is niet meer, dat heeft Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken gemeld. De sterrenchef is in zijn slaap overleden, hij werd 91 jaar. Bocuse is bekend van zijn driesterrenzaak ‘L’Auberge Du Pont de Collonges’ en vanwege  wereldberoemde gerechten zoals ondermeer zijn   ‘soupe au truffe’ of ‘poularde demi-deuil’. 

 

 

Minister Collomb schuwt de gewichtige termen niet. “Monsier Paul, dat is Frankrijk. Eenvoud en vrijgevigheid. Excellentie en art de vivre. De paus der gastronomen heeft ons verlaten.” Bocuse was een culinair zwaargewicht. Zonder de Franse keuken met zijn tradities helemaal overboord te gooien wist hij toch grote vernieuwingen op veel gastronomische kaarten te plaatsen. De zogenaamde ‘Nouvelle Cuisine ’ verliest zijn opa. De Fransen noemden hem “de keizer van de Franse keuken”. Die status vertaalde zich in de vele prijzen en laureaten die Bocuse gewonnen heeft. Sinds 1965 is hij onafgebroken met drie michelinsterren bekroond, door Gault&Millau werd hij gelauwerd tot “kok van de eeuw”. Voor zijn culinaire kunnen kreeg Bocuse de eretitel van ‘Commandeur de la Legion d’Honneur’. De prestigieuze ‘Bocuse d’Or’, zowat de olympische spelen voor chefs, is ook naar hem vernoemd. De sterrenchef had parkinson en leed al een tijdje aan hartkwalen. Er zal geen Mehari meer naar de markt in Lyon rijden om inkopen te doen. (JV)





by communitysoft.com