Horecaplatform

Horecaplatform.be is hét platform voor de Belgische horeca. Het platform biedt de users het laatste nieuws en vakinformatie uit de branche. Horecaplatform.be heeft verschillende onderdelen, waaronder een digitale nieuwsbrief, een immo- en een vacaturesite, een horecaleveranciersgids, en de digitale magazines van Evolution Media Group.



Laatste berichten


Beurzen - congressen - evenementen

3 tot 6 mei: TUTTOFOOD 2015 in Milaan

17/04/2015

TuttoFood geldt als een niet te missen internationale afspraak voor de voedingssector. Ongeveer 2.500 exposanten tekenen present in Milaan en dat op een beursoppervlakte van 180.000 m2. De tien paviljoenen (vier meer dan 2013) omhelzen alle belangrijke aspecten van de levensmiddelenindustrie. De beurs vormt de ideale gelegenheid om trends te spotten en wereld-wijde primeurs te ontdekken. Er is opnieuw een grote vertegenwoordiging van belangrijke spelers binnen de vlees-, salami-, vis- en zuivelsector. Andere belangrijke pijlers zijn o.a. diepvriesvoeding, horecaleveranciers en ‘mixed products’. De beurszone ‘Green Food’ is in oppervlakte verdrievoudigd. De organisatoren gaan er ook prat op dat tweejaarlijks tal van belangrijke aankopers hun weg naar TuttoFood weten te vinden. Tuttofood vindt van 3 tot 6 mei plaats in Fiera Milano. Alle praktische informatie kunt u nalezen op de website www.tuttofood.it



Catering

Aftrek BTW voor catering

17/04/2015

De btw-administratie houdt al jarenlang halsstarrig vol dat een uitzondering op de aftrekbaarheid van de btw geldt voor spijzen en dranken, omdat het btw-wetboek naast het verbod van btw-aftrek op onthaalkosten ook een expliciet verbod op het aftrek voor kosten van spijzen en dranken voorziet.In 2012 echter vaardigt de Administratie nog een bijkomende administratieve beslissing uit waarin zij meedeelt dat de uitsluiting van het recht op aftrek zoals voorzien in artikel 45 §3, 3° WBTW van toepassing is in gelijk welke omstandigheid, zelfs wanneer deze kosten bedoeld zijn om een dienst of product te promoten. Ze is van oordeel dat het Hof van Cassatie zich in haar beoordeling beperkt tot het nagaan van de bestemming gegeven aan de goederen en diensten, zonder aandacht te besteden aan de aard van deze goederen of diensten. Dit administratief standpunt is uiteraard vatbaar voor discussie, maar lijkt door de jaren heen aan belang in te boeten omwille van de aanhoudende controversiële rechtspraak. Nu heeft de administratie haar standpunt gewijzigd. In een nieuwe administratieve beslissing van 13 maart 2015 maakt het btw-hoofdbestuur dan toch een einde aan de discussie. Voortaan mag de btw op kosten voor spijzen en dranken die op een evenement worden aangeboden dan toch in aftrek worden gebracht wanneer het evenement voor bestaande of potentiële klanten dient om bepaalde producten of diensten te promoten. Wat met de btw die in het verleden nog niet in aftrek kon worden gebracht? Gelet op de driejarige verjaringstermijn, kunnen btw-plichtigen een correctie vragen van de sinds 2012 betaalde btw op de betrokken handelingen of deze alsnog in aftrek brengen via hun btw aangifte. Voor vragen of assistentie in verband met dit onderwerp, kunt u steeds terecht bij uw boekhouder. Wij kregen deze info via het auditkatoor BDO, die u via mail kan contacteren: btw-tva@bdo.be ter attentie van een van de leden van het Competence Center VAT: Erwin Boumans: 02-778 01 00,Pascal Dauw: 09-210 54 10, Kaatje Bondewel, 02-778 01 00 Brigitte Braeckmans, 03-230 58 40 Joëlle Teuwen, 081-20 87 87 (JV)



Ondernemingen - Bedrijven

Blycolin neemt wasserij Record over

16/04/2015

Blycolin Groep, de organisatie die al meer dan veertig jaar actief is als internationale specialist en partner in linnenservices nam op woensdag 15 april alle activiteiten van wasserij Record te Mechelen over. Hiertoe hebben beide bedrijven vandaag de overeenkomsten getekend.

In mei 2014 hadden Wasserij Record en Blycolin overeenstemming bereikt over een samenwerking met nog een aantal voorwaarden die vervuld moesten worden. "Helaas kon aan die voorwaarden toen niet worden voldaan, waardoor de samenwerking niet van start is kunnen gaan. Op 23 juni 2014 werd een procedure tot gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag geopend met betrekking tot Wasserij Record, in het kader waarvan Blycolin zich onmiddellijk als geïnteresseerde partij voor de overname van de handelszaak van Wasserij Record heeft gemeld. Inmiddels werd tussen partijen, met goedkeuring van de rechtbank van koophandel te Antwerpen, afdeling Mechelen, een akkoord gesloten met betrekking tot de overdracht.", aldus Marc van Boekholt, CEO van Blycolin en Will van der Heijden, Gedelegeerd Bestuurder Blycolin BeLux, die heel tevreden zijn met deze overname.



Actua

Pelican Rouge opent Experience shop in bakermat Antwerpen

16/04/2015

Op donderdag 9 april 2015 opende Pelican Rouge aan de Sint-Aldegondiskaai tegenover het MAS de deuren van haar eerste experience shop in Antwerpen. Een inspirerende ontmoetingsplek waar koffie liefhebbers kunnen genieten van een huisgebrande kwaliteitskoffie. Pelican Rouge bestaat sinds 1863, met de experience shop in Antwerpen brengt ze het merk terug naar de roots om de passie voor het product en 150 jaar expertise beschikbaar te maken voor iedereen. 

In deze experience shop zijn nieuwe innovaties, vakmanschap en prachtige koffie verhalen samengebracht en is dit een ontmoetingsplaats waar de ontdekkingsreis en beleving centraal staan. Een uniek kijkje in de keuken waarin het oude ambacht koffie branden tot een ware kunst verheven is door gepassioneerde barista’s.



cafés - brouwerijen - discotheken

Culture Club is terug

16/04/2015

Negen maanden was het opvallend stil in de ooit internationaal gekende Culture Club te Gent. Verschillende roddels deden de ronde toen de volumeknop negen maanden geleden dichtgedraaid werd. Maar na een grote bezinningsperiode en bezoeken aan clubs in verschillende grote buitenlandse steden staat Culture Club er terug.

Culture Club wil zich niet alleen op muzikaal vlak weer profileren maar gaat over de ganse lijn voor kwaliteit. De volledig nieuw inrichting doet denken aan de beginjaren zo’n een 15 jaar terug. Strak maar toch huiselijk. The placet to be op vrijdag en zaterdagavond. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen

Punch in cocktailbar

16/04/2015

Nog tot 23 mei strijkt in Gent het Jamaicaanse rummerk Appleton Esate neer in de cocktailbar Old Fashionend aan de Hoogpoort. Appleton Esate Rum wil daarmee op de revival van punch. Uitbater van de cocktailbar Steve Okhuysen is gastheer voor elf gerenommeerde internationale bartenders die nog tot eind mei hun punch zullen presenteren. (JV)

 



Beurzen - congressen - evenementen

Koken tegen Kanker

16/04/2015

Het was de bedoeling dat Tom Waes en zijn klankman Pascal Braeckman op zaterdag 11 april zouden koken voor de 1000 Man. De Gentse Kouter zou zowat het grootste openlucht restaurant geweest zijn. De actie paste in de actie Kom Op (koken) Tegen Kanker. Beide mediafiguren werden geruggesteund door Jason Blanckaert van het Gentse restaurant J.E.F.

Rode Poon met broccoli en yoghurtsaus stond er op de menukaart. Een niet zo vlotte voorafgaandelijke communicatie en een grijs wolkendek boven De Kouter zorgden er evenwel voor dat de opkomst minder groot was dan voorzien. Maar toch keek iedereen tevreden terug. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken

Parasols gaan (gingen) niet open

16/04/2015

Veel café-uitbaters aan het Statieplein van Aalst zijn niet gelukkig met de nieuwe, uniforme parasols die ze moeten huren van de stad. Net nu de dagen aan het beteren zijn blijkt er toch een probleem te zijn. Sommige parasols die door de stad aangekocht en geplaatst werden staan te dicht tegen de gevel van sommige horecazaken waardoor ze niet volledig kunnen opengezet worden. Er is dan ook grote vraag van uitbaters om terug hun eigen materiaal te mogen plaatsen maar daar is volgens de bevoegde schepen momenteel geen sprake van. Ondertussen zou op 16 apri zou het euvel opgelost zijn door enkele parasols te verplaatsen en sommige een ander formaat te geven. (JV) [foto Ids]

 



Beurzen - congressen - evenementen

Met Horeca Oostkust naar Yerseke

16/04/2015

Op 9 juni trekt Horeca Oostkust voor een daguitstap naar Yerzeke. Er wordt vertrokken het station van Blankenberge en het station van Knokke richting Neeltje Jans. Ontbijt op de bus aangeboden door Horeca Oostkust. Er volgt een boottocht met uitleg over hang-en bodemcultuur mosselen.

Daarna nog een bezoek aan mosselverwerkingsbedrijf om aan tafel te gaan voor mosselen of kibbeling met friet. In de namiddag is er in Yerseke een bezoek aan een schelpdierbedrijf en oesterputten. In de late namiddag is er de terugreis met nog een stop voor het avondmaal. De plaatsen zijn beperkt dus inschrijven is er voor de vlugge beslissers. Informatie bij info@horeca-oostkust.be (JV)



Algemeen

Foodtrucks veroveren ook ons land

16/04/2015

Vroeger hadden vele gemeenten een soepkar, nu komt de ijskar en op sommige plaatsen staat een mobiele pizzaverkoper. Het waren de voorlopers van de foodtrucs. Foodtrucks zijn internationaal aan een opmars bezig. En ook in ons land schieten foodtruckfestivals als paddenstoelen uit de grond. Jean Sur Mer (Jan Kegels) was aan de vooravond van de hype, sinds 2010, al actief met zijn Original Seafood Trucks. Omdat de vraag zo groot is, breidt Jean sur Mer zijn vloot nu uit met een derde foodtruck, die in een vorig leven dienst deed als ambulance in het Duitse leger. Stijlvol en kwalitatieve streetfood dat wordt bereid en geserveerd vanuit een hip, mobiel restaurant op wielen, zoals een oude caravan of een origineel versierde truck. Het is duidelijk dat Vlaanderen er helemaal klaar voor is.

In 2014 vond het foodtruckfestival Barrio Cantina plaats in Antwerpen en Gent. Het was er over de koppen lopen met in Antwerpen maar liefst 20 000 bezoekers. Volgende zomer zal het festival uitbreiden naar Brugge en Oostende. Camping Gourmet in Antwerpen, Food Farm Fiësta in Melle en het Brussels Food Truck Festival zijn onverminderd populair. En ook bij Antwerpen Proeft staan dit jaar foodtrucks centraal. Foodtrucks zijn volgens Jan Kegels een blijvende trend. “ Afgelopen zomer merkte ik al dat heel wat koppels die trouwen kiezen voor een foodtruckhuwelijk met streetfood van aperitief tot dessert. Aan de aanvragen merk ik dat er alleen maar meer interesse komt voor foodtrucks.” Een oude ambulance, caravan of bus ombouwen tot een plek waar op hygiënische wijze kan in gekookt worden is niet steeds evident maar met zijn ervaring zal de derde foodtruck van Jean sur Mer binnenkort over de wegen rijden. (JV)



Restaurants

Voormalige sous-chef van Jeroen Meus opent eigen restaurant in Leuven

16/04/2015

Seppe Dezeure die de rechterhand was van Jeroen Meus in Luzine, begint met een eigen  restaurant in Leuven. In de Balk van Beel aan de Vaartkom opent hij in mei het restaurant Zappaz. Seppe Dezeure laat het interieur van het restaurant onder handen nemen door graffiti  artist Matthew Dawn. Zappaz moet dan ook een trendy tapasrestaurant worden, met een gastronomisch tintje (pvo) [foto Vertommen]

 

 



Restaurants

Julie Baekelandt van C-Jules in Zottegem komt op kookzender Njam!

16/04/2015

(29) van restaurant C-Jules in Zottegem heeft met ‘Passe-Vite’ een eigen rubriek te pakken op Njam! Ze staat er tussen sterrenchefs om haar gerechten te presenteren. Ze is al zeker van 15 uitzendingen. (pvo) [©Michael dehaspe]

 

 

 

 

 



Restaurants

Eigen Kweek in restaurant In de Wulf

16/04/2015

Een cameraploeg die het 2de seizoen van Eigen Kweek inblikt, streek neer in sterrestaurant In de Wulf in Dranouter. Wat zich daar voor de camera’s afspeelde is niet duidelijk. Men kan wel al met zekerheid zeggen dat chef Kobe Desramaults geen rolletje zal spelen in de serie. Op het moment van de opnames verbleef de chef in het buitenland. (pvo)

 



Restaurants

7 % ‘no-shows’ in Belgische restaurants

16/04/2015

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) komt zeven procent van de klanten die gereserveerd hebben niet opdagen. Dat blijkt uit een rondvraag bij 600 restaurants. Bovendien zou een kwart van de gasten die hun spreekwoordelijke kat sturen het ook vertikken om de restauranthouder te verwittigen. Hierdoor krijgen 7 op 10 van de restaurants hun tafels niet meer gevuld, met groot omzetverlies tot gevolg. Restaurants zijn die no-shows meer dan beu. Sommige restaurateurs vragen reeds een voorschot bij de reservering van een tafeltje. (pvo)



Vacatures

Uniek concept op Antwerpen Zuid
13/03/2015

Gezocht: part-time en full-time kelner-barman


Wij zoeken een jonge gedreven kok die openstaat om te leren.
23/12/2014

Va et Vient zoekt een jonge gedreven kok die openstaat om te leren.


Over te nemen: Frituur in Lokeren, Oost-Vlaanderen
15/10/2014

Vlak naast de Grote Markt.


Zele: Uitstekend gelegen Taverne-Restaurant met Feestzaal en Privé woonst
08/10/2014

Uitstekend gelegen Taverne-Restaurant met Feestzaal en Privé woonst in Zele.


Hof van Cleve zoekt jonge zaalmedewerker
16/09/2014

Het 3*-restaurant Hof van Cleve,gevestigd te 9770 Kruishoutem, Riemegemstraat 1, is dringend op zoek naar (M/V):
JONGE ZAALMEDEWERKER, voltijds, van dinsdag tot en met zaterdag


Toon alles

Immo

TE KOOP – HARELBEKE - nieuwbouw horecaruimte
05/02/2015


Overname / Te huur bekend authentiek koffiehuis bistro te Pittem (West-Vlaanderen)
17/09/2014


Te Koop - Opwijk
01/08/2013


Toon alles
 
 

Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com