LaLorraine-nl

Horecaplatform

Horecaplatform.be is hét platform voor de Belgische horeca. Het platform biedt de users het laatste nieuws en vakinformatie uit de branche. Horecaplatform.be heeft verschillende onderdelen, waaronder een digitale nieuwsbrief, een immo- en een vacaturesite, een horecaleveranciersgids, en de digitale magazines van Evolution Media Group.



lantmannen-nl

Laatste berichten


Algemeen

Omzetstijging voor horeca

26/07/2016

Het zal veel horeca uitbaters tegen de borst stoten maar uit cijfers die bekend gemaakt zijn van Eurostat blijkt dat de omzet van de Belgische hotels, restaurants en cafés  de laatste jaren veel sterker gestegen is dan gemiddeld in de Europese Unie. De omzet in de horeca in België nam toe met 35% sinds 2009 en dat is 15% meer dan het gemiddelde voor de EU. Gemiddelden zijn maar een mix van wat er in de rest van Europa gebeurt. Na de financiële crisis in 2008 daalden de omzetten bijna overal. In Spanje met bijna 12 procent en de Griekse en Duitse horeca kregen klappen van respectievelijk 10 en 7 procent. In Nederland ging er ook 10% af. Maar niet bij ons: tussen het eerste kwartaal van 2008 en het laatste kwartaal van 2009 steeg de omzet van de horeca in België met 2,6%. Volgens Eurostat, wie zijn wij om het tegen te spreken?  In het eerste kwartaal van 2016 lag de omzet van de horeca in België 35% boven het dieptepunt van de crisis eind 2009. In de EU steeg de omzet met gemiddeld 20 procent. Uit de cijfers blijkt overigens dat de tewerkstelling in de horeca in ons land in die periode ongeveer gelijk bleef. De cijfers van Eurostat gaan echter alleen over omzet, over winst wordt niet gesproken. Dat we in België één van de hoogste onkosten hebben en de meest administratieve druk, is niet in de cijfers opgenomen. Omzet betekent niet specifiek winst zeker niet in Belgische horeca. (JV)



Algemeen

Communotaire witte kassa

26/07/2016

Het heeft veel voeten, laat staan bestekken en glazen in de aarde gehad maar de witte kassa’s zijn  in Vlaanderen stilaan ingeburgerd, in Brussel en Wallonië is dat echter nog helemaal niet het geval. N-VA hekelt “de onwil” van de Franstaligen. Sinds begin dit jaar moet elke zaak die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet haalt uit maaltijden moet er een installeren. Het gaat in totaal om meer dan 17.000 zaken. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Jan Van Esbroeck (N-VA) van de FOD Financiën te pakken kreeg, blijkt echter dat de witte kassa’s vooral een Vlaamse zaak zijn. Hoewel minder dan 60 procent van alle horeca Vlaams is, staat 71,5 procent van alle witte kassa’s in Vlaanderen. Wallonië heeft maar 19 procent van de kassa’s staan, terwijl 28 procent van alle zaken er gevestigd zijn. Voor Brussel een gelijkaardig beeld: 9 procent van de kassa’s voor 14 procent van alle horecazaken. Ook met het rookverbod hinkten de Franstaligen achterop. Volgens minister van Financiën Van Overtveld zijn de inspecteurs in Vlaanderen veel actiever en plichtsbewust dan die in Wallonië. (JV)



Snelrestauratie

Van Quick naar Burger King

26/07/2016

Het investeringsfonds Kharis Capital, de hoofdfranchisehouder voor Burger King in verschillende Europese landen, heeft aangekondigd dat het via de vennootschap QSR Belgium de Belgische Quick-restaurants overneemt van Groupe Bertrand, de Franse eigenaar.  Binnenkort  zou de overname afgerond zijn. Quick België en Luxemburg werden begin dit jaar door Groupe Bertrand in de etalage gezet.  92 Belgische en 9 Luxemburgse restaurants worden dus Burger King, weliswaar via een overname. De ombouw zal "geleidelijk en in nauwe samenwerking met de franchisenemers gebeuren", luidt het in een persbericht. "De restaurants, franchisenemers en het personeel van Quick zullen voordeel halen uit de kracht van een groot, internationaal merk, aanwezig in meer dan 100 landen", luidt het. Er werken ongeveer 3.500 mensen bij Quick België en Luxemburg. De vereniging van franchisehouders van Quick België was een tijdje in de running om de Belgische restaurants over te nemen van Groupe Bertrand, maar ziet zijn plannen nu gedwarsboomd door het investeringsfonds Kharis Capital. Dat fonds werd volgens zakenkrant De Tijd pas recentelijk opgericht door zakenbankier Manuel Roumain (ex-Goldman Sachs) en Daniel Grossmann, een ex-vennoot van Verlinvest - het investeringsvehikel van de AB InBev-families de Mévius en de Spoelberch. Kharis focust op deals met een waarde van 100 tot 250 miljoen euro en investeert voor de lange termijn in ondernemingen. Of het logo van Quick ook definitief uit het straatbeeld zal verdwijnen is nog niet duidelijk. Volgens de vakbonden niet, volgens de overnemers wel. (JV)



Algemeen

Overbrugginsrecht voor zelfstandigen

23/07/2016

Op voorstel van de ministers Willy Borsus en Maggie De Block, heeft de ministerraad een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd rond de invoering van een overbruggingsrecht ten voordele van de zelfstandigen. Er bestond al een faillissementsverzekering en op 20 juli heeft de regering de uitbreiding goedgekeurd van deze verzekering naar de stopzettingen om economische redenen met een “overbruggingsrecht”. Het gaat om een werkelijke steun voor de zelfstandigen die een activiteit gedwongen moeten stopzetten om economische redenen. De zelfstandige die een beroep doet op het overbruggingsrecht zal  gedurende 12 maanden kunnen genieten van een uitkering van 1.168,73 euro, of 1.460,45 euro als hij of zij een gezin ten laste heeft. Er zijn wel  voorwaarden aan verbonden. Zo moet de betrokken zelfstandige gedurende een bepaalde tijd al vrijstelling van sociale bijdragen hebben genoten en moet hij of zij  minimaal vier kwartaalbijdragen effectief betaald hebben over de periode van 16 kwartalen die voorafgaat aan de stopzetting van zijn of haar activiteiten. De ontwerpen worden wel nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State. (JV)



Algemeen

Nieuw casino en hotel voor Knokke

23/07/2016

De gemeente Knokke heeft via het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (AGSO) beslist om zelf het nieuwe casino te bouwen, waarbij het bestaande helaas, grotendeels wordt afgebroken.  Hoe het  nieuwe casino er zal uitzien is nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat het  idee van een woontoren afgevoerd is. Het nieuwe casino gaat deels ondergronds. Daarmee wil het nieuwe casino niet uitsteken  boven de omliggende gebouwen. Er komt een ondergrondse speelzaal met daarboven congresfaciliteiten op ruim 5000 m². De Magrittezaal blijft gelukkig behouden en wordt geïntegreerd in de congresruimte. Daarboven moet een luxehotel komen van 300 tot 400 kamers. De hotelkamers zijn er voor de congresgangers, maar het is zeker ook de bedoeling een belevingsmodel rond de speelzalen uit te bouwen dat op zich ook verblijfstoeristen aantrekt. Het casinolandschap moet herdacht worden omdat nu een groot deel van de echte gokkers naar het internet is verhuisd. Er moet meer animatie rond komen, in Vegas-style.  De timing van het project is nog niet geheel duidelijk, maar de werken zullen ten vroegste in 2017 kunnen starten, wanneer de huidige concessie met casino-uitbater Napoleon Games vervalt. De speelzaal zou tijdens de bouwwerken enkele jaren verhuizen naar de leegstaande gebouwen van de FOD Financiën aan de Majoor Vandammestraat. Eens het nieuwe gebouw vorm krijgt, zullen de verschillende delen toegewezen worden aan uitbaters via een concessie of erfpachtconstructie. (JV)



Wedstrijden

Eerste wedstrijd Maître d'hotel van België

23/07/2016

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert op 3 oktober voor de eerste maal de meesterschapswedstrijd “Eerste Maître d’hotel van België”. Finalisten zijn ondermeer Sofie Taelman, zaalverantwoordelijke van restaurant Marcus in Deerlijk, en Ief Vanhonnacker, leraar in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge,  Paul-Henri Cuvelier van restaurant Paul de Pierre (in Maarkedal) en Jérôme Heller (maître d’hôtel-sommelier van restaurant Le Sélys-Crowne Plaza (in Luik).  Het doel van het concours Eerste Maître d’hôtel van België is het beroep en de expertise van “zaalmeester” in de schijnwerpers te plaatsen. Net zoals de wedstrijden van “Eerste Kok van België” en “Eerste Sommelier van België” werd ook deze nieuwe meesterschapswedstrijd inmiddels officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Dit betekent dat ook de titel “Eerste Maître d’hôtel van België” wettelijk beschermd is. De finalisten zullen  beoordeeld worden op talrijke vaardigheden. Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, is ambassadeur van deze eerste editie. (JV)



Snelrestauratie

Wetenschappelijk hamburger gebruik

23/07/2016

Je houd het niet voor mogelijk en een mens vraagt zich af waar zijn geld naar toe gaat. Japanse wetenschappers hebben zich vier maanden gebogen over het eten van een hamburger. Een hamburger eten zonder dat de saus uw eventuele tafelgenoot of toevallige passant op straat raakt, de augurk die eruit floept of het broodje van de hamburger glijdt kan anders. Niet alleen onze duimen moeten onder het broodje maar ook de beide pinken. De zes ander vingers moeten gewoon het broodje. Ook de mondspieren moeten eerst opgewarmd worden en dat kan door de mond open en dicht te doen. Fastfood liefhebbers weten wat doen. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken

Club Petrol gaat dicht

23/07/2016

Club Petrol in Antwerpen sluit in het najaar na twaalf jaar de deuren. Ook de aanpalende zaal Piaf verdwijnt. Eind november is het tijdelijke contract met AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen, afgelopen. De feestlocatie op het oude Petroleum Zuid aan de D'herbouvillekaai is in al die jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in het Antwerpse nachtleven.  Fans van drum&bass, reggae, hiphop, techno en goa-trance kwamen er tot in de vroege uurtjes feesten. Club Petrol organiseerde ook rockoptredens. Club Petrol moet plaatsmaken voor Blue Gate Antwerp, een duurzaam innovatief en watergebonden bedrijventerrein dat zo'n 2.500 jobs moet creëren. Sinds enkele weken  op de site de eerste bomen gerooid en worden bodemtesten uitgevoerd. Over een eventuele  nieuwe locatie voor Club Petrol is nog niets geweten. (JV)



Vacatures

Sint-Monica vzw Oostende zoekt een kok
02/06/2016

Gezocht:

KOK (M/V) CONTRACT ONBEPAALDE DUUR


CULTUURCAFÉ ZOEKT UITBATER
30/05/2016

Cultuurcentrum Het Bolwerk in Vilvoorde zoekt een dynamische partner voor de
zelfstandige uitbating van het cultuurcafé.


Crowne Plaza Antwerpen zoekt manager om het sales team te versterken.
11/02/2016

gezocht: Sales Manager Mice

Sollicitaties: danielle.degroote@hbrusselsairport.com


Restaurant Pure C is per direct op zoek naar talent!
11/02/2016

We zoeken Sous Chef / Chef patissier / Assistent Sommelier / Medewerker bediening

stuur een sollicitatiebrief met motivatie en CV naar work@pure-c.nl


Toon alles

Immo

Toon alles
 
 

Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com