Horecaplatform

Horecaplatform.be is hét platform voor de Belgische horeca. Het platform biedt de users het laatste nieuws en vakinformatie uit de branche. Horecaplatform.be heeft verschillende onderdelen, waaronder een digitale nieuwsbrief, een immo- en een vacaturesite, een horecaleveranciersgids, en de digitale magazines van Evolution Media Group.



evolution_nl

Laatste berichten


Restaurants

Kapel zoekt goddelijke uitbaters

19/12/2014

De Boudelo-abdij in het centrum van Gent krijgt vanaf de tweede helft van 2015 een unieke nieuwe bestemming. De Holy Food Market, een foodconcept geïnspireerd door de voedselmarkthallen in Barcelona, Rotterdam en Kopenhagen, gaat het historische pand weer tot leven brengen met foodstands en een kosmopolitische bar. Daarvoor zijn initiatiefnemer Ladislas Leys en conceptontwikkelaar King George nog wel op zoek naar twaalf enthousiaste, creatieve horeca-evangelisten die in de kerk hun eigen ruimte willen uitbaten.  De voormalige kerk, klooster, bibliotheek en kunstcampus kijkt uit naar een nieuwe toekomst als restaurant en foodmarkt onder de naam Holy Food Market. Wereldwijd ontstaan deze markthalle. Bij foodconcepten zoals de markthallen kan de bezoeker  bij elke aanbieder terecht voor het meest geperfectioneerde product met vaak lokale ingrediënten. Dat je voor een complete maaltijd langs meerdere kraampjes moet lopen, maakt het eigenlijk alleen maar leuker. De keuze en de kleinschaligheid blijken hierbij grote troeven te zijn. Voor ondernemers is het marktconcept een mooie kans, want het ondernemen in de horeca wordt voor trappelende starters een stuk laagdrempeliger. Naar zulke enthousiastelingen zijn Ladislas Leys en het creatieve bureau King George, dat het concept uitwerkt, dan ook op zoek. Ondernemers die een grensverleggend product te bieden hebben en de beste zijn in hun soort. Door middel van een selectieprocedure zullen Leys en King George de uniekste concepten eruit filteren en zo een hemelse selectie food and beverages presenteren. De ondernemers krijgen een eigen ruimte van zo’n vier op vijf meter in de Holy Food Market waar ze hun business kunnen opzetten. In de middenbeuk van de kerk wordt een toffe zitruimte ingericht waar de consumenten kunnen eten. Op de eerste verdieping van de kapel wordt bovendien een kosmopolitische bar ingericht. Met een heuse champagne- en ginbar is dit een extra trekpleister voor het concept, waar de uitbaters van de stands ook wel bij varen. (JV)



Snelrestauratie

Brugse McDonald’s wil stad paaien met menukaarten in dialect

19/12/2014

De omstreden McDonald’s in de Brugse Steenstraat is open, ondanks protest van de stad dat vindt dat het hamburgerrestaurant niet pas in het historisch pand en de straat. Het hamburgerrestaurant probeert de stad alvast te paaien met menukaarten in het Brugse dialect. Zo wordt het een chickenburger Cajun vertaalt als ‘zott’n kiekeburger’. Een happy meal wordt in het Brugs ‘etwa voe de kienders’. Of dit charmeoffensief iets gaat uithalen is zeer de vraag. De stad blijft bij haar standpunt en blijft de vergunning betwisten (pvo)



Restaurants

Restaurants betalen 130 euro voor 100 gram van eerste hopscheuten

19/12/2014

130 euro voor 100 gram hopscheuten. Een recordprijs. Toch betaalden de chefs van de Antwerpse restaurants Het Nieuwe Palingshuis, Verso Café en Het Pomphuis dit graag.

Ook restaurant Bowery (Brussel) en Appelsveer (Appels) wilden de eerste hopscheuten hebben. Het was groothandel Claessens die deze hopscheuten in naam van de chefs kocht op de Roeselaarse REO Veiling (pvo)



Restaurants

Gouden Delta voor restaurants Pastorale (Reet) en Le D’Arville (Wierde)

19/12/2014

De restaurants Pastorale en Le D’Arville hebben de Gouden Delta in de wacht gesleept. Dat is de hoogste bekroning in de Delta Gids, die al 37 jaar bestaat en vooral in het Brusselse bekend is.

Restaurant ’t Korenaer in Nieuwkerken en L’Olivier des Sens in Tilff kregen een Zilveren Delta.

Brons was voor Le Flore in De Panne en L’Etang Blue in Mont-Sainte-Geneviève. (pvo)



Restaurants

Recordhouder Michelinsterren opent nieuw restaurant

19/12/2014

De Franse kok Joel Robuchon is met 28 sterren verdeeld over restaurants wereldwijd recordhouder van het aantal Michelinsterren. Zo runt de legendarische chef onder meer driesterrenrestaurants in Hongkong, Macau en Tokio.

Toch heeft de inmiddels 69-jarige chef nog zin om opnieuw een restaurant te openen. Robuchon start een restaurant in de buurt van Bordeaux. Hiervoor werkt hij samen met wijnproducent Bernarr Magrez.

Het restaurant La Grande Maison krijgt 40 zitplaatsen en zal typisch Franse ‘haute gastronomie’ serveren. (pvo)

 



Hôtellerie

Heuvelland stelt logiestaks uit

19/12/2014

Op vraag van de hoteliers heeft het schepencollege van de gemeente Heuvelland beslist om de geplande logiestaks met een jaar uit te stellen. Het gemeentebestuur had oren naar de verzuchtingen van de hoteliers, die stelden dat ze te laat verwittigd werden. Dit uitstel geeft de hoteliers de tijd om hun prijzen aan te passen. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques

Brusselse hotels geviseerd tijdens vakbondsactie

19/12/2014

Tijdens de nationale betoging heeft een vakbondsdelegatie actie gevoerd aan een aantal Brusselse hotels. De actie gebeurde aan de ingangen van Hotel Amigo, Hotel Métropole, Windsor Hotel en Steigenberger Grandhotel. Het hoeft wel gezegd dat de acties ‘beschaafd’ verliepen. De delegatie beperkte zich tot een symbolische actie voor de ingang van de hotels, zonder binnen te gaan of mensen te beletten om de hotels in en uit te gaan. Gelukkig helemaal anders dan bijvoorbeeld in Namen waar een vakbondsmeute onder de leiding van een heuse ‘volkscommissaris’ zelfstandigen molesteerden, afdreigden en zelfs dwongen tot sluiting van hun zaak. Alleen de cafés werden blijkbaar ontzien. Van ‘heldendaden’ krijg je nu eenmaal dorst. (pvo)



Hôtellerie

Tien Riu hotels tot beste all inclusive hotels ter wereld verkozen

19/12/2014

TripAdvisor, de grootste reiswebsite ter wereld, heeft de winnaars in de categorie All Inclusive hotels van de 2014 'Travellers' Choice Awards' bekend gemaakt. De 'Travellers' Choice Awards' worden toegekend op basis van miljoenen meningen en beoordelingen die op de website van TripAdvisor zijn geplaatst. Reizigers uit de hele wereld hebben in totaal tien hotels van de RIU keten in Spanje (2), Kaapverdië (2), Marokko (2), Mexico (2), Tunesië (1) en Turkije (1) verkozen tot besteAll Inclusive hotels van de wereld. Het gaat om ClubHotel Riu Gran Canaria en ClubHotel Riu Vistamar (beide in Gran Canaria); Riu Touareg en ClubHotel Riu Karamboa (beide Boa Vista, Kaapverdië); Riu Palace Mexico (Playa del Carmen) en Riu Palace Peninsula (Cancun, Mexico); ClubHotel Riu Palmeraie (Marrakech) en ClubHotel Riu Tikida Dunas (Agadir); Riu Imperial Marhaba (Port El Kantaoui, Tunesië) en Riu Kaya Belek (Belek-Antalya) (pvo)



Hôtellerie

Brugse hotels andermaal in de prijzen

19/12/2014

Sommige Brugse luxehotels rijgen de prijzen aan elkaar. Hotel Heritage kreeg in november al een prijs als Beste Belgische hotel voor zakenlui. Nu werd het Brugse hotel op de ‘World Luxury Hotel Awards’ in de categorie ‘Luxury Boutique Hotel’ verkozen als beste hotel. Daarnaast toonde Hotel The Pand zich de beste in de categorie ‘Luxury Romantic Hotel’. Het is al de derde keer sinds de overname begin vorig jaar dat dit hotel in de prijzen valt. (pvo)



Hôtellerie

Naar een vereenvoudiging van het logiesdecreet?

19/12/2014

Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) wil het logiesdecreet vereenvoudigen. Hij wil ook andere logiesvormen (B&B’s en kleinschalige vormen van verblijven zoals boomhutten beter in het (vereenvoudigd) nieuwe logiesdecreet opnemen. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques

The Royal Lounge in Vilvoorde is terug open

19/12/2014

The Royal Lounge, een waterpijpcafé in Vilvoorde, is terug open. Half november besliste burgemeester Hans Bonte (sp.a) om het café te sluiten. Naast een massale overtreding van het rookverbod, werden bij een razzia in het café ook massa’s drugs aangetroffen.

Het café bleek ook schuldig te zijn aan zwartwerk en stelde zelfs illegalen te werk. De eigenaar spande echter een spoedbrochure bij de Raad van State en kreeg nog gelijk ook. Bonte zou te ver zijn gegaan in zijn bevoegdheid als burgemeester. (pvo)



Cafés - Brasseries - Discothèques

Drinkende jongeren presteren niet slechter

19/12/2014

De goegemeente wil ons doen geloven dat alcohol zeer slecht is voor jongeren. Zo zou alcohol schadelijke invloed hebben op de zich ontwikkelende hersenen. ‘Niets van’, zegt een onderzoekster van de Universiteit Utrecht in Nederland. Zij onderzocht meer dan 2.000 jongeren tussen elf en negentien jaar, verdeeld over zes groepen van niet-drinkers tot zware drinkers. De onderzoekster zegt dat ze geen enkel verschil vond tussen de groepen. De Nederlandse Stichting Alcoholpreventie zet kanttekeningen bij deze conclusies. Zo zou er nauwelijks onderzoek gedaan zijn naar de invloed van bingedrinken (op korte tijd zoveel alcohol drinken met de bedoeling om zo snel mogelijk compleet dronken te worden), dat zijn opgang maakt in het uitgaansmilieu bij jongeren. (pvo)



Algemeen

Braillemenu’s in Brugse horeca

19/12/2014

Vijf West-Vlaamse studentes Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Gent) hebben menukaarten in braille gemaakt. De studentes maakten ook menukaarten in grootletterdruk voor slechtzienden. Een aantal Brugse horecazaken stappen mee in het project. Het gaat om het Concertgebouwcafé, Brasserie De Tijd, De Foyer van de Stadsschouwburg en het Chinese restaurant De Lange Muur. (pvo)



Algemeen

Meer campagnes van VLAM

19/12/2014

VLAM zet in 2015 enkele opmerkelijke acties op de agenda. Het lokale aspect – herkenbaar aan de signatuur ‘van bij ons’ – blijft uiteraard de rode lijn door onze binnenlandse campagnes, maar opvallend is dat in 2015 5% meer budget gaat naar buitenlandse acties. Bovendien kiest VLAM ervoor om onze producten buiten de Europese Unie extra te gaan promoten.  Het Russische handelsembargo zorgt ervoor dat VLAM nog meer dan vroeger de exportstrategie diversifieert. Nog een opvallende – evenmin onverwachte – tendens is dat er steeds meer budget naar online kanalen gaat. De jongste telg, de biersector, kiest voor een sterke online campagne. Maar ook melk, sierteelt en korte keten zetten sterk in op digitale platformen. Voor bio bijvoorbeeld ligt er een nieuwe campagne klaar, die bio op de kaart zet als toegankelijk voor iedereen. De nieuwe witloofcampagne nam al een aanloop in het najaar, en zet in 2015 verder in op Popeye als mascotte. De bakkerijsector is volop bezig met een strategische oefening rond de bakkerij van de toekomst. Groen van bij ons slaat een nieuwe weg in met de jongerencampagne Floor. Korte keten pakt uit met een game rond lokale marketing. En tot slot staat ook een grondige make-over van het kookplatform Lekker van bij ons op de planning. Export krijgt in 2015 extra gewicht. VLAM neemt naar aanleiding van het invoerverbod in Rusland extra initiatieven: VLAM voorziet extra beursdeelnames, er werden nieuwe programma’s ingediend bij de Europese Unie en er staan extra prospectiedagen gepland. (JV)

 



Restaurants

Thuiskomen bij Alice

19/12/2014

Alice, is het nieuwste horecaproject van Eric De Wagenaere. Nadat zijn restaurant Coeur  d’ Artichaut verhuisde van het Gentse Onderbergen 6 naar het Marriott hotel aan de Korenlei was het ook tijd om Petit Coeur d’Artichaut ,enkele stappen verder te verhuizen naar nummer 6. De zaak werd genoemd naar zijn moeder ‘Alice’. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder maar de gerechten die zij klaarmaakte vergeet Eric nooit. Die sfeer van vroeger, de huiselijke die hij thuis kende wil hij terugbrengen in de nieuwe zaak. ‘Alice’ staat voor klein of uitgebreid ontbijten, een vroege of late lunch. Steeds is er de link naar moeder Alice. Stoverij met Liefmans Goudenband, balletjes in tomatensaus met geprakte krieltjes of zwarte pens met appelmoes en bloemaardappelen. (JV)



Algemeen

Big 10 van voedselleveranciers

18/12/2014

Volgens de Britse Oxfam zijn er tien voedingsbedrijven de ‘Big 10’ die bepalen wat zowel de consument als de horecaklant op zijn bord of in zijn glas krijgt. Die tien grootste voedingsbedrijven ter wereld bepalen zowat de volledige voedselbevoorrading van de planeet. De meeste namen klinken bekend in de oren: Coca-Cola, Danone, Unilever, Kellogg's, Mars en Nestlé en Pepsico . Helaas is het impact op het leefmilieu is behoorlijk groot. Samen zijn ze goed voor een koolstofuitstoot van 263,7 miljoen ton. Mocht deze groep bedrijven een land zijn, zou het op de lijst van 's werelds grootste vervuilers de 25ste plaats bekleden. Mogen we nog enkele zelf gekweekte tomaten voor de ketchup, scharreleieren voor de mayonaise of tijm voor de grill gerechten uit de tuin gaan halen? (JV)



Ondernemingen - Bedrijven

Cash & Carry bij Claessens

18/12/2014

Op de site van Groothandel Claessens aan Kielsbroek 23 in Antwerpen opende zopas een nieuwe Cash & Carry de deuren. Zaakvoerders Tom en Guy Claessens mikken hiermee op een ruim publiek. Zowel restaurants, hotels, gelegenheidskoks, doorwinterde hobbykoks, liefhebbers van verse producten als gezinnen met kinderen vinden er een enorm uitgebreid assortiment groenten en fruit dat moeilijk ergens anders verkrijgbaar is. Als groothandel worden dagelijks groenten, fruit en primeurs aan meer dan 500 restaurants, brasseries, grootkeukens afgeleverd. In de nieuwe Cash & Carry van de gebroeders Claessens hoeft men zeker niet per kist aan te kopen. De artikelen gaan er per kilo of zelfs per stuk over de toonbank. Naast groenten, fruit en primeurs omvat het assortiment ook Aziatische en Japanse producten, zoals yuzusap bijvoorbeeld. Alle speciale artikelen zijn wel allemaal groenten en fruit gerelateerd. Opvallend in het aanbod zijn ook de vergeten groenten en de minigroenten. De kracht van het concept is dat de firma zich enkel richt op groenten en fruit. (JV)



Algemeen

Ook BRA vraagt uitstel voor Black Box

18/12/2014

Het is op de tijdsgrens maar de Belgian Restaurants Association vraagt uitstel van de  « Black Box » voor restaurants en komt op tegen een potentieel fout gebruik door de fiscus. Belgian Restaurants Association, een organisatie die meerdere honderden chefs en zaakvoerders van restaurants uit de drie regio’s van het land vertegenwoordigt, stelt zich tot doel de economische leefbaarheid van de Belgische restaurants te verdedigen en mee te waken over het behoud van een artisanale kwaliteitskeuken. Twee weken voor de verplichte introductie van de “Black Box”, constateert Belgian Restaurants Association een aantal pinpunten. De compensatiemaatregelen, een vermindering van de sociale bijdragen, zijn alles behalve voldoende. De aangekondigde vermindering van de sociale lasten op werknemers gaan pas vanaf 2016 geleidelijk aan in voege. Daarbij komt dat enkel de leveranciers  van « Fiscal Data Module » tot op heden een vergunning hebben. In de realiteit is ook nog niet bewezen dat het systeem ook effectief werkt. Wat de restauranthouders bijzonder veel zorgen baart, is een omgekeerd en abusief gebruik van het systeem door de administratie. Komt daarbij nog de privacy want via de kassa zou de fiscus kunnen controleren wie wat op zijn bord kreeg bij een restaurant bezoek. Daarbij bestaat ook de vrees dat inkomsten van de kassa ook een invloed kunnen hebben op de aangegeven inkomsten van de voorbije jaren. Volgens de vereniging zijn nog maar weinig horecazaken klaar voor de eventuele invoering van de kassa en ze hopen dan ook alsnog de beleidsmensen te overtuigen tot een uitstel voor de verplichte invoering.  BRA is niet de enige vereniging die zich verzet tegen de invoering van de kassa maar beleidsmakers hebben blijkbaar weinig voeling met wat er zich op de werk(keukenvloer) beweegt. Ook Horeca Vlaanderen vraagt om een duidelijke omzendbrief van de minister van Finaciën Johan Van Overtveldt om geen heksenjacht te orgainseren. (JV)



Vacatures

Nieuw koffie en aperitief concept zoekt warme en gedreven Gastvrouw/keukenprinses! (Fulltime)
11/12/2014

 

Op zoek naar een warme en gedreven dame, (Fulltime)

 


Nieuw koffie en aperitief concept zoekt enthousiaste en gedreven Manager! (Fulltime)
11/12/2014

 

Op zoek naar een gedreven Manager, (Fulltime)

 


Over te nemen: Frituur in Lokeren, Oost-Vlaanderen
15/10/2014

Vlak naast de Grote Markt.


Zele: Uitstekend gelegen Taverne-Restaurant met Feestzaal en Privé woonst
08/10/2014

Uitstekend gelegen Taverne-Restaurant met Feestzaal en Privé woonst in Zele.


Hof van Cleve zoekt jonge zaalmedewerker
16/09/2014

Het 3*-restaurant Hof van Cleve,gevestigd te 9770 Kruishoutem, Riemegemstraat 1, is dringend op zoek naar (M/V):
JONGE ZAALMEDEWERKER, voltijds, van dinsdag tot en met zaterdag


Toon alles

Immo

Overname / Te huur bekend authentiek koffiehuis bistro te Pittem (West-Vlaanderen)
17/09/2014


Te Koop - Opwijk
01/08/2013


Horecaruimte in centrum Nazareth
01/08/2013

horecaruimte 500m2 + 1060m2 parking voor 40 auto's in centrum nazarerth op hoekligging en hoofdweg deinze-gavere-eke-oudenaarde-deurle-st.martens latem


Toon alles
 
 
by communitysoft.com