Horecaplatform

Horecaplatform.be is hét platform voor de Belgische horeca. Het platform biedt de users het laatste nieuws en vakinformatie uit de branche. Horecaplatform.be heeft verschillende onderdelen, waaronder een digitale nieuwsbrief, een immo- en een vacaturesite, een horecaleveranciersgids, en de digitale magazines van Evolution Media Group.



lantmannen-nl goodfood-nl-0916

Laatste berichten


Catering

Minder Aziatische koks

26/09/2016

Aziatische restaurants in Nederland mogen de komende drie jaar nog maar een beperkt aantal koks uit Azië in hun keuken laten werken. Daarmee moet worden voorkomen dat zij Nederlandse koks van de arbeidsmarkt verdringen. De wokrestaurants en andere Aziatische eetgelegenheden met buitenlandse koks zijn verplicht om ook Nederlandse werknemers aan te nemen en opleidingen of stages aan te bieden, besloot de Nederlandse regering vrijdag. Volgend jaar krijgen hooguit 1800 ‘gespecialiseerde’ koks uit Azië een vergunning om tijdelijk aan de slag te kunnen. In 2018 gaat het om 1400 koks en in 2019 om maximaal duizend. Dan wordt gekeken hoe het verder moet. De Aziatische horeca was door het zogenoemde Wokakkoord al verplicht om Nederlands personeel op te leiden als er koks uit Azië in de keuken stonden. Die overeenkomst loopt op 1 oktober af. Het akkoord kwam voort uit de strijd tegen illegale arbeid. Zou een Belgische kok nog Belgische friet en een Breydel hammetje mogen klaarmaken in Nederland? Of mogen alleen Zeeuwse koks bij ons mosselen komen koken? (JV) 



cafés - brouwerijen - discotheken

Ondergronds bier in Brugge

26/09/2016

Het was al lang aangekondigd maar het is nu een feit. In Brugge vloeit sedert midden september bier onder de straten. Brouwerij Halve Maan stuurt ondergronds Brugse Zot en Straffe Hendrik ondergronds naar de bottelarij. De leiding van meer dan 3 km lang loopt van het Walplein (brouwerij) naar de Lieven Bauwensstraat (bottelarij). De tankwagens die voorheen tussen de twee locaties reden verdwijnen dus uit het straatbeeld. Het stelt de brouwerij ook in staat om haar biercapaciteit te verhogen. Los van die praktische voordelen is het voor de brouwerij ook een promotiestunt. Talrijke binnen- en buitenlandse media hebben al over de ondergrondse bierleiding een reportage gebracht. (JV) 



Algemeen

Café in Gents Gravensteen

26/09/2016

Het Gentse Gravenkasteel krijgt nog maar eens facelift. De waterburcht is nog maar net gerenoveerd of er staan al nieuwe werkzaamheden op de planning.  Onder de binnenkoer komt er een sanitaire ruimte, een auditorium in het vroegere keukengebouw en een modern café. Wat ‘modern’ betekent in een historisch gebouw is nog maar de vraag. In Gent hebben ze al slechte ervaringen met horeca in historische gebouwen. (JV) 



Wedstrijden

Beste Chinees gerecht komt uit België

26/09/2016

Vorige week  vond in Rotterdam het 8e wereldkampioenschap Chinees koken plaats. Het was de  allereerste eerste editie die buiten Azië werd  gehouden. Drie dagen lang hebben ruim 198 topchefs uit de internationale Chinese gastronomie pure Chinese haute cuisine op het bord getoverd! Ieder team moest acht gerechten in 2½ uur bereiden, van voor-, hoofd- en nagerecht tot deegwaren en siersnijden. De resultaten werden door een jury beoordeeld op smaak, creativiteit, techniek, innovatie en opmaak. Chef Peh-fo Pak van Wok Dynasty Food Experience te Leuven sleepte een gouden medaille in de wacht voor zijn hoofdgerecht: “Roos van tofu met krab en champignons”. Chef Peh-Fo Pak was zeer enthousiast. Vooral omdat het niveau was dit jaar ongelofelijk hoog lag.(JV)



Algemeen

Brussels broodje

26/09/2016

Valérie Lepla (Pistolet Original) presenteert in samenwerking met Dirk Myny van restaurant Les Brigittines en Jean Van Roy van brouwerij Cantillon een "Brussels" broodje. ‘ De ZENNE PISTOLET CANTILLON’ .Hun doelstelling is gemeenschappelijk: een lekker product presenteren dat een sterk imago opgebouwd rond lokale producten kan uitdragen. Dat is een troef voor Brussel klinkt dat na de aanslagen ook culinair een deuk heeft gekregen. Eind september wordt het broodje voorgesteld. (JV)



Algemeen

Koffie voor studenten

26/09/2016

De ruim 13.000 hogeschoolstudenten en 1.200 personeelsleden van de VIVES campussen te Brugge en Kortrijk kunnen vanaf heden met een Starbuckskoffie op de schoot naar de les of hun bureel. Het betreft een volautomatische “Starbucks On The Go”. Daarmee slaan Starbucks en VIVES de handen in elkaar om de studenten nog beter te dienen. VIVES bijt daarmee de spits af in West-Vlaanderen. Hogeschool VIVES telt ruim 1 200 personeelsleden en 13 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. Daar mag wel een koffie bij. (JV)



Hôtellerie

Nieuw luxehotel voor Kortrijk

26/09/2016

Tegen de zomer van 2018 zou Kortrijk er een nieuw luxehotel kunnen bijhebben. Het is de familie Verschetse, gekend van Konvert Interim die vier panden aankocht in de Onze Lieve Vrouwstraat om er een luxehotel in onder te brengen. De renovatie- en herstelwerken zijn al druk bezig. Het hotel zal  16 suites tellen een ontbijtruimte maar volgens de huidige plannen geen restaurant.  Ook aan de achterzijde van de panden langs de Leie wordt er een nieuwbouw voorzien. Het nieuwe toekomstige hotel zal volgens de investeerders een meerwaarde betekenen voor de Groeningestad. (JV) 



Beurzen - congressen - evenementen

Kookeet

25/09/2016

Zet 32 eetstanden met onder meer gastchef Jeroen Meus, Geert Van Hecke, Filip Claeys op één plein en je hebt Kookeet te Brugge. Laat voorgaande namen nog flankeren door Dominique Persoone, Gert De Mangeleer, Hermes Vanliefde, Alex Hanbuckers, Karen Keygnaert, Bruno Timperman en nog zoveel meer culinair talent en de cirkel is rond om tienduizenden, zo niet meer dan honderdduizend mensen naar het evenement te laten afzakken. Een ongeziene vlekkeloze organisatie, meer dan  dertig koks die naar mate de massa volk toestroomde steeds meer het beste van hun zelf gaven, kookworkshops, een champagne bar, streek- en andere bieren, een wijntent en koffiebar … . Kookeet, zijn chefs, de organisatie in het bijzonder en alle medewerkers hebben met dit culinair stadsfestival alle grenzen overschreden van andere culinaire stadsfestivals. (JV)       



Algemeen

Langere tijd terrassen in Gent

25/09/2016

De aanpassing van het Gentse  terrasreglement zorgt ervoor dat 99 terrassen vanaf dit jaar een tijd langer kunnen uitstaan. Op die manier kunnen de ‘zomer’ terrassen nog uitgebaat worden tijdens de herfstvakantie, het verlengde weekend van 11 november en de krokusvakantie.  Aanvankelijk stelde het terrasreglement dat tijdens de wintermaanden (van 1 november tot 1 maart) het niet is toegelaten om ‘zomer’terrassen, dit zijn de bijkomende terrassen in eilandopstelling op een plein, buiten te zetten. Na overleg met de horeca zijn er enkele wijzigingen in het reglement doorgevoerd. Zo kunnen deze ‘zomer’terrassen voortaan blijven staan tot 15 november en mogen uitbaters ze reeds vanaf 15 februari terug opstellen en uitbaten. Met deze wijziging komt de Stad Gent de horeca-uitbaters tegemoet, maar blijft de oorspronkelijke bedoeling van het reglement gehandhaafd. Tijdens de wintermaanden bleef de bijkomende opstelling vaak buitenstaan op het openbaar domein, in vele gevallen afgedekt door zeildoeken wat ontsierend is en niet bevorderlijk voor het stadsbeeld. (JV)



Algemeen

Nieuwe richtlijnen van de Hoge Gezondsheidsraad

25/09/2016

 

Het werd een richtlijn van meer dan honderd pagina’s die de Hoge Gezondheidsraad heeft samengesteld . Net nu er nogal commotie bestaat op de voedingslijn van Pascale Naessens en de voedselzandloper van  Kris Verburgh, schept de Hoge Gezondheidsraad duidelijkheid in de chaos.Het is al sinds 2009 geleden dat de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad werden aangepast, een verzameling richtlijnen die voor elk voedingsmiddel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) geven om gezond te zijn en blijven. Aanbevelingen zijn er ondermeer voor omega-3 en omega-6 vetzuren,  complexe koolhydraten en vezels,  volle granen zoals volkoren brood, volkoren rijst en volkoren pasta,  peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit als belangrijke bronnen van koolhydraten. Minder gezond zijn dan weer producten met toegevoegde suikers, verzadigde vetten, transvetzuren, zout, wit brood, boter en  frisdrank. Het wordt een kluwen voor iedere kok om alsnog een gezonde maaltijd op tafel te zetten. (JV) 



Ondernemingen - Bedrijven

McDonald's wacht naheffing.

25/09/2016

Fastfoodketen McDonald’s zit in het vizier van de Europese Commissie wegens belastings ontwijking. Volgens een berekening door de Britse zakenkrant Financial Times wacht McDonald’s een naheffing van bijna 500 miljoen dollar. Brussel eiste onlangs dat Ierland 13 miljard euro terugvordert van Apple aan belastingen vanwege illegale belastingvoordelen die het bedrijf daar zou hebben genoten. Voor McDonald’s zou volgens de krant hetzelfde gelden vanwege voordelen in Luxemburg.Volgens de krant moet eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zich nog buigen over de kwestie McDonald’s. Ook de Amerikaanse webwinkel Amazon wacht nog op een oordeel over belastingen in Luxemburg. Ook onderzoekt Brussel aantijgingen dat het Zweedse woonwinkelbedrijf Ikea zich de afgelopen zes jaar schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontwijking. (JV)



Algemeen

Jong Keukengeweld

23/09/2016

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft samen met Toerisme Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, de provinciale toeristische diensten en de steden het startschot gegeven voor de nieuwe campagne van Jong Keukengeweld. De 8ste editie pakt uit met 54 Jong Keukengeweld-chefs, stuk voor stuk topchefs met heel veel respect voor lokale producten. Zij moeten de hele wereld laten weten dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en elke toog. 54 jonge topchefs wisten de vakjury te overtuigen van hun culinaire kunnen. Zij moeten Vlaanderen in binnen- en buitenland nog meer op de kaart zetten als gastronomische topbestemming. Opvallend onderdeel van de imagocampagne is ook nu weer de jongerenactie, waarbij jonge mensen voor een zacht prijsje kunnen proeven van een driegangenmenu van topkwaliteit. Maar de imagocampagne is veel meer dan dat en heeft ook een sterk buitenlands luik. Toerisme Vlaanderen brengt buitenlandse journalisten en reisprofessionals naar de restaurants van de Jong Keukengeweld-chefs. Maar omgekeerd neemt Toerisme Vlaanderen ze ook mee tijdens buitenlandse missies, om daar in de potten te roeren en promotie te voeren voor de Vlaamse gastronomie.  En dat is ontzettend belangrijk, want voor maar 40% van alle toeristen is eetcultuur een reden om te reizen. Net als vorig jaar komen er opnieuw 2 campagneperiodes van telkens 4 weken, een eerste periode al in oktober. Gert De Mangeleer is trotse peter van de campagne. Gert is trouwens zélf ex-Jong Keukengeweld. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen

Pralines van Geert Bourgeois

23/09/2016

Voka West-Vlaanderen gaf zijn traditioneel startschot van het nieuwe politiek economische jaar op een druk bijgewoonde avond, de zogenaamde Voka Rentree. Dit jaar stond “De Rentree” in het teken van voeding en koken, een economische activiteit die ook alleen maar aan belang wint. Zoals bekend neemt de West-Vlaamse voedingssector -denk ook maar aan de diepvriesbedrijven in en rond Ardooie – een vrij cruciale plaats in, met duizenden jobs. Maar wie voeding zegt, denkt uiteraard ook aan bier of aan chocolade. De West-Vlaamse chocolatiers hebben een hele reputatie opgebouwd, niet alleen in eigen land maar ook in het buitenland. Op de rentree mocht minister-president Geert Bourgeois letterlijk de handen uit de mouwen steken, op het hoofdpodium dan nog wel en voor de ogen van honderden prominenten uit de zakenwereld maar ook uit de politieke wereld. Bourgeois leerde er “live on stage” pralines maken maar kreeg naast zich een leermeester met faam in de persoon van Dominique Persoone. (JV) 



Ondernemingen - Bedrijven

Javana 24 u/24 u open

23/09/2016

Na de renovatie in Gent is nu ook de winkel van Javana in Brugge gerenoveerd en staat er bovendien een webshop online. Voortaan is Javana dus 24 uur op 24 uur open.  Het pand in de Steenstraat ademt een koloniale sfeer uit. In de theemuur staan meer dan 150 soorten verse losse thee. Maar er is ook koffie uit verschillende uithoeken van de wereld. De zussen geven ruim advies, niet alleen aan de klanten in de winkel, maar ook aan horecazaken. Heel wat restaurants in het Brugse en Gentse serveren al hun  Javana-thee.  Javana biedt ook online een bijzonder uitgebreid assortiment verse losse thee.  In de zomer van 2017 wil Javana in Knokke een pop-uptheebar openen, mét theeworkshops. (JV)



Vacatures

Sint-Monica vzw Oostende zoekt een kok
02/06/2016

Gezocht:

KOK (M/V) CONTRACT ONBEPAALDE DUUR


CULTUURCAFÉ ZOEKT UITBATER
30/05/2016

Cultuurcentrum Het Bolwerk in Vilvoorde zoekt een dynamische partner voor de
zelfstandige uitbating van het cultuurcafé.


Toon alles

Immo

Horecazaak over te nemen in Zwijndrecht
22/08/2016

Art Deco hoekpand op drukke gewestweg aan tramhalte 3, inkom Zwijndrecht.

* Met woonst; 2 slaapkamers, gemeubeld, veel lichtinval, ingerichte keuken en privéterras.

* Cubaanse stijl, cocktailbar & Tapas, mini-strand, palmbomen, ...

* Thema-, podium-, praat-, muziekcafé met diverse potentiële mogelijkheden.

* Groot zomerterras verwarmd en muziek, deels overdekbaar met elektrische luifel/tent.

* Vrije keuze dranken en leveringskorting voorzien.

* Groot klantenbestand jong/oud, reeds 10 jaar een gevestigde waarde in Zwijndrecht.

* Uitgebreide muziek en licht installatie, videoscherm, airco, alarmsysteem, kassa pc, ..

* Keuken en bar met toestellen en toebehoren, koffiemachine Ducale + molen, fruitpers, ijsblokjesmachine, tapinstallatie, vele koelingen, vaatwas, dubbel frituese, toaster, mc-oven, ..

* Grote koele kelder, buitenplaats met aparte toegang terras en appartement.

* CV met nieuwe energiezuinige condensatie verwarmingsketel.

Verbrandendijk 101, 2070 Zwijndrecht

Huurprijs: 1.650 euro/maand inclusief woonst

Overname: 96.000 euro

Overgave wegens uitbouw tweede bedrijf verlichtingstechnieken.

Contact: Robby, 0477-82 60 09


Toon alles
 
 

Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com