Horecaplatform

Horecaplatform.be is hét platform voor de Belgische horeca. Het platform biedt de users het laatste nieuws en vakinformatie uit de branche. Horecaplatform.be heeft verschillende onderdelen, waaronder een digitale nieuwsbrief, een immo- en een vacaturesite, een horecaleveranciersgids, en de digitale magazines van Evolution Media Group.



drukkerij oranje - nl SCA_nl_actie

Laatste berichten


Hôtellerie

Hotelrapport 2014: speciale aandacht voor sociale media

06/07/2015

De Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen maakte bij monde van de auteur Christian Holthof en Sophie van Tilburg, begin juli de resultaten van het Hotelrapport 2014 bekend. Het Hotelrapport is een initiatief van de Plantijn Hoogeschool i.s.m. Toerisme Vlaanderen, de hotelverenigingen en diensten voor toerisme van de vijf kunststeden  Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen.

Het rapport biedt opnieuw interessante inzichten op het vlak van de bruto-kamerbezetting, de gemiddelde kamerprijs (kamerprijs exclusief ontbijt en taksen) en de REVPAR (revenu par available room of opbrengsten per beschikbare kamer) en biedt interessante gegevens op het vlak van werkgelegenheid. Met heel wat statistieken en cijfermateriaal, zowel over aanbod als vraag,  met speciale aandacht voor de sociale media en de positie van de elektronische distributie en de OTA’s.

Een uitgebreide bespreking vinden de lezers van ons magazine Hotel Business in de volgende editie.



Algemeen

Nieuwe gastronomische zomeractie in de Leiestreek

06/07/2015

Toerisme Leiestreek organiseert samen met 35 restaurants een originele zomeractie met voordeeltarieven. Voor de nieuwe zomeractie zijn enkel authentieke adressen Michelin en Gault&Millau geselecteerd. De actie loopt van 15 juli tot eind september.

 De Leiestreek telt tientallen grote en kleine adressen die de gastronomische troeven van de regio presenteren. Naast een hele reeks authentieke adressen nemen ook topadressen deel aan de zomeractie. Het aanbod varieert van het tweesterrenrestaurant La Durée in Izegem, over jonge topchefs zoals in de restaurants Boury uit Roeselare, Table d’amis uit Kortrijk of Marcus uit Deerlijk, tot restaurants met een Bib Gourmand vermelding zoals Le Grand Bleu in Gent en Villared in Izegem.

Van 15 juli tot eind september presenteren 35 restaurants een speciaal Leiestreekarrangement. De restaurants bieden telkens een bijzonder voordeel zoals een uitzonderlijk menu tegen een scherpe prijs, gratis aperitief of koffie, een extra gerechtje, 10% korting of zelfs gratis vervoer naar een nabijgelegen Bed & Breakfast. Uit het grote aanbod van innovatieve adressen in de Leiestreek zijn voor de zomeractie enkel sterrenrestaurants en adressen van Gault&Millau geselecteerd.

 Een extra troef van de zomeractie is de wedstrijd. Wie reserveert in één van de restaurants maak kans op een etentje voor twee personen in het sterrenrestaurant Berto te Waregem.  Alle deelnemende restaurant en de wedstrijdformule staan vermeld op  www.toerisme-leiestreek.be/gastronomie



Beurzen - congressen - evenementen

Bockor Rock herrijst

06/07/2015

Op 4 en 5 september  2015 verandert het Begijnhofpark in Kortrijk in een ware Rockscène. Dan organiseert Oink Events er Bockor Rock, een Kortrijkse stadsfestival dat jaren van het toneel verdween. Op vrijdag en zaterdag staan er tal van groepen geprogrammeerd om er topevenement van te maken. Er is voor elk wat wils, zoals een OMER. en LeFortzone voor zij die het wat rustiger aan willen doen, een alternatieve BLAUW zone en een hippe Kriek Max zone.

Bockor Rock geeft vooral een podium aan jonge, Kortrijkse bands zoals Louie, Sperwer en Momma Said So. Maar ook enkele gevestigde waarden zoals de Green Onions zullen er hun beste acts neerzetten.  Ook Burgemeester Vincent Van Quickenborne komt er een DJ Set draaien. Ook de kinderen zijn niet vergeten, er is voldoende animatie voorzien. Ter promotie van Bockor Rock openen de organisatoren een Pop-Up Bockor Rock Café in hartje Kortrijk. Daar worden elke woensdag en zaterdag akoestische concerten gespeeld. Dit Bockor Rock café vindt u op Nedervijver 6 in Kortrijk.  Zet alvast 4 en 5 september 2015 in uw agenda en breng zeker ook een bezoekje aan het Bockor Rock Café. Binnenkort meer info op www.bockorrock.be



Wedstrijden

'Best Sommelier of Belgium 2015-2016'

06/07/2015

De wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium’ wordt georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné, de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Belgische Sommeliersgilde.

De wedstrijd bestaat uit drie delen:

    Kwartfinale: inschrijving met deze vragenlijst vóór 7 september 2015.

    Halve finale: indien geselecteerd, wordt U uitgenodigd op de halve finale die plaatsvindt in Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge op maandag 21 september 2015.

    Finale: de 3 finalisten strijden om de titel op zondag 11 oktober 2015.

 

Het zou geweldig zijn indien vele talentvolle Sommeliers van over heel België zouden meedoen aan deze unieke wedstrijd. De drie verenigingen, die instaan voor de organisatie van deze wedstrijd, staan garant dat het beroep van Sommelier op een waardige manier in de kijker zal worden geplaatst.



Wedstrijden

Wedstrijd 'Eerste Kok van België 2016'

06/07/2015

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert elk jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de eerste kok van het land. Uit behoorlijk wat inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd: Fabian Bail (chef van restaurant ‘Paul de Pierre’ te Etikhove), Cédric Gourdin (chef van ‘La Ferme de Grambais’ te Nijvel), Wim Van Hecke (sous-chef van ‘Fleur de Lin’ te Zele), Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik) en Ignace Wattenberge (sous-chef van hostellerie ‘L’Esco’ te Wetteren). Zij zullen op 5 oktober 2015 meedingen naar de felbegeerde titel van “Eerste Kok van België 2016”.



Algemeen

Vismarkt Brugge

06/07/2015

Er zit nieuw leven in de Brugse Vismarkt. In de zomermaanden juli en augustus mogen de handelaars van de Vismarkt en omliggende straten krijgen groen licht om er elke vrijdag van 16u tot 20u eet- en drankstandjes op te zetten. Het historische plein heeft echter nog heel veel meer mogelijkheden. Ooit werd geopperd om van de vismarkt een overdekte voedselmarkt te maken. Een idee dat nog niet in de Reien gevallen is maar nog moet uitgewerkt worden. Het zou jammer zijn moest het historisch plein leeg blijven. Ook de omliggende horeca zaken kunnen alleen maar baat hebben met de heropleving van de Vismarkt. Met of zonder vis. (JV)



Algemeen

Rook in Ghent River

06/07/2015

Minstens vijftig gasten en medewerkers van het Ghent River Hotel aan de Gentse Waaistraat zijn op 2 juni even geëvacueerd nadat er rook ontwikkeling was in de kelder. Er werd een tent geplaatst met koffie voor de klanten en het personeel. Een onderzoek moet nog uitmaken wat de oorzaak van de onvoorziene rookontwikkeling was. (JV)



Algemeen

Carcasse

06/07/2015

Het kon niet uitblijven. Hendrick Dierendonck, de bekendste slager van het land heeft zijn eigen restaurant te Koksijde. In Carcasse serveert men niet alleen het beste vlees maar ook hart, lever en tong.

Aan het fornuis staat de Britse kok Michael Yates die zijn strepen verdiende bij ondermeer Sergio Herman.

Van slager tot restaurant uitbater het is maar een kwestie van het verschil tussen uitbeenmes en de pan. (JV)  




Breydel koerst mee

06/07/2015

Op maandag 6 juli reed de Tour de France van Antwerpen naar Hoei. Onderweg deed de Tour het landelijke Meensel-Kiezegem aan, het geboortedorp van Eddy Merkcx. Breydel verwende 1000 abonnees van Het Nieuwsblad, die duotickets wonnen voor een uniek tourfeest. De winnaars konden genieten van een maaltijd uit een speciale Breydel-reuzepan. Rob Van Oudenhove en topchefs Jeroen De Pauw en Felix Alen waren de ‘gelegenheids-Breydelchefs’. Verder zorgde hét bier van de koers, Kwaremont, dat er geen droge kelen waren. Er was heel wat animatie op het feestterrein aan Café Boerenhof in Meensel-Kiezegem maar vooral veel Breydel. (JV)

 



Algemeen

Lijstjes verschillen

05/07/2015

De ene lijst is blijkbaar de andere niet. In de lijst van ' World's 50 Best' zag Peter Goossens zijn restaurant Hof Van Cleve onlangs nog onterecht dalen, maar in de culinaire ranglijst van WBP stars staat hij aan de top. Ook Likoké, het restaurant van Piet Huysentruyt in Les Vans in de Ardèche, staat twee jaar na opening op nummer 45. Het Hof Van Cleve staat op een gedeelde tweede plaats met El Celler de Can Roca in Spanje, dat zichzelf volgens de 'World's 50 Best' het beste restaurant ter wereld mag noemen. Allebei de restaurants halen 94 punten. Hof van Cleve krijgt de superlatieven 'zo fantastisch, zo geniaal, zo slim, zo helder, zo verfrissend, zo briljant en zo warm dat niemand het zou mogen missen' van de recensenten van WPB stars, die sinds enkele jaren de wereld rondreizen op zoek naar de beste restaurants en hotels ter wereld. Hof van Cleve heeft de hoogste notering in de WPB lijst, maar ook Hertog Jan staat in de top 50: het restaurant van chef Gert De mangeleer heeft de 38ste plaats. Op plaats 45 staat  Likoké, het restaurant van Piet Huysentruyt. Recensenten verschillen blijkbaar al eens van mening.(JV) 



Beurzen - congressen - evenementen

Dubbel zo vaak gelegenheidsarbeiders

07/07/2015

De horeca mag vanaf 1 juli, onder bepaalde voorwaarden dubbel zo vaak gelegenheidsarbeiders inzetten als tot nu toe het geval was: 200 dagen per jaar in plaats van 100 dagen. Gelegenheidsarbeiders zijn werknemers die kunnen ingezet worden op piekmomenten. De verdubbeling is één van de maatregelen die de invoering van de witte kassa moet compenseren. Een goed initiatief volgens Horeca Vlaanderen maar toch is het nog wachten op bijkomende maatregelen zoals loonkosten verlaging en de verlaging van de BTW. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen

Beste Begische Bartender

05/07/2015

Begin juni werd Jurgen Nobels verkozen tot de beste Belgische bartender. De Oostendenaar volgt daarmee Hannah uit Knokke op. Aan de Vlaamse kust zit blijkbaar veel talent achter de toog. In Histoires d’ O in Oostende weten ze al lang de kunste van bartender Jurgen Nobels te  waarderen. Jurgen mag in september naar de internationale finale in Zuid-Afrika waar hij zal moeten onemen tegen 57 andere beste barmannen ter wereld. (JV)   [©Johan Van Droogenbroeck]

 



Publicaties

Bistronomie

05/07/2015

Onder de noemer ‘No Nonsense’ heeft Bistronomie 111 bistronomische restaurants verzameld. Lag de focus voorheen op Vlaanderen dan wordt nu in het nieuwe boek over de taalgrens gekeken en zelfs over de noordelijke landsgrens. Het gaat hem om hippe restaurants die op een bistro wijze toch gastronomische gerechten weten te presenteren. Naast de vaste waarden zijn er ook nieuwe ontdekkingen. Vooral Nederland met 14 aanbevolen adressen is aan een opmars bezig. De horeca in Nederland zeker als het over bistro gaat is trouwens op een geheel andere leest geschoeid dan in België. (JV)



Algemeen

SDVO kopje onder?

05/07/2015

De Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) gaat (of is al) wellicht op de fles. De Oostendse vereniging kreeg destijds veel aandacht door het proefproject om Belgische mosselen te kweken maar dat idee is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Volgens Europa moet SDVO de 2  tot 3 miljoen overheidssteun terug betalen. Recent moest het SDVO ook een project staken waarbij  containers vol diepgevroren Vlaamse pladijs en schol naar Hongkong liet overvliegen. Als het van de regionale en federale regering afhangt komt er een nieuwe stichting maar dan minder commercieel en onder de hoede van wetenschappers. (JV)

 



Algemeen

Volkscafés in de Kempen

05/07/2015

Toerisme Provincie Antwerpen sloeg de handen in elkaar met gemeenten zoals Herenhout, Nijlen, Berlaar, Heist-op-den Berg en Hulsthout om een fietsroute te creëren langs nog echte volkscafés.

De route loopt langs 10 cafés en is 59 km lang. Hoe de laatste kilometers afgereden worden na tien stops is nog maar de vraag. (JV) [foto Joren De Weerdt]



Algemeen

Foodweb.be

04/07/2015

Wie bij de opstart van de site foodweb.be meteen wou kijken hoe veilig zijn frituur of restaurant, bakker of ander bedrijf die rechtstreeks voedsel levert wel kon zijn had bij de opstart wel enkele problemen. De site was meteen overbelast. Tienduizenden mensen probeerden gelijktijdig de site te raadplegen. Maar volgens het FAVV is de site gewoon overbelast geweest. De media aandacht zal daar wel voor een stuk tussen zitten. (JV)

 



Algemeen

Ieper in het donker

04/07/2015

In Ieper is er door een lichtplan vaak pikdonker in bepaalde straten. Dat zorgt vaak een gevoel van onveiligheid. Volgens  Kris D’husser voorzitter van Unizo Ieper zou het beter zijn de helft van de verlichting te doven. Dan is het fenomeen weg dat in één straat alles brandt en om de hoek het pikdonker is. Hotel Ariane heeft zijn klanten alvast voorzien van zaklampen uit veiligheidsoverwegingen en om de weg naar het hotel terug te vinden. (JV)



Algemeen

Pietro Leeman op Horeca Expo

04/07/2015

Het is nog enkele maanden ver van nu maar nu al verschijnen er hier en daar berichten over Horeca Expo eind november. Inschrijvingen voor de talrijke staan open en ondermeer Pietro Leemann koken. Hij is de chef van het Milanse restaurant Joia. Het eerste veggierestaurant in Europa dat een Michelinster kreeg. Onlangs werkte hij ook nog mee aan een kinderboek over vegetarisme. Als veggie-stad probeert stad Gent de Veggie – sterrenchef nog langer in Gent te houden dan nodig voor Horeca Expo. Als er een kookworkshop op kindermaat komt is nog maar de vraag. Als veggie hoofdstad kan dit bezoek alvast tellen. (JV) 

 



Vacatures

Nieuwe uitbaters gezocht voor Taverne de Withoef te Lommel!
03/06/2015


Uniek concept op Antwerpen Zuid
13/03/2015

Gezocht: part-time en full-time kelner-barman


Wij zoeken een jonge gedreven kok die openstaat om te leren.
23/12/2014

Va et Vient zoekt een jonge gedreven kok die openstaat om te leren.


Over te nemen: Frituur in Lokeren, Oost-Vlaanderen
15/10/2014

Vlak naast de Grote Markt.


Zele: Uitstekend gelegen Taverne-Restaurant met Feestzaal en Privé woonst
08/10/2014

Uitstekend gelegen Taverne-Restaurant met Feestzaal en Privé woonst in Zele.


Toon alles

Immo

TE KOOP – HARELBEKE - nieuwbouw horecaruimte
05/02/2015


Overname / Te huur bekend authentiek koffiehuis bistro te Pittem (West-Vlaanderen)
17/09/2014


Te Koop - Opwijk
01/08/2013


Toon alles
 
 
by communitysoft.com