Handels-en Schippersbeurs wordt luxehotel

De Handels- en Schippersbeurs in Antwerpen krijgt samen met het eveneens beschermde Hotel du Bois een nieuwe bestemming als luxehotel, handelsruimte en openbare evenementenruimte. Voor de restauratie van het interieur van de Handels- en Schippersbeurs kent Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, een premie van 3.711.740,76 euro toe.

Eerdere restauratiefasen konden al rekenen op meer dan drie miljoen euro van de Vlaamse overheid . Ook de Vlaamse Erfgoedkluis, de investeringspartner voor herontwikkeling van erfgoed, droeg meer dan een miljoen euro bij. In deze nieuwe fase concentreert de restauratie zich op het interieur van de Handels- en Schippersbeurs: de beeldhouwwerken in witte natuursteen, het bakstenen metselwerk, de pagaddertoren en de geschilderde doeken met wereldkaarten.

Sinds de veertiende eeuw was de Handelsbeurs in Antwerpen de plek waar je goederen kon verkopen en ruilen. Nadat een brand in 1858 het handelsgebouw vernielde, vond in 1872 op dezelfde site de inhuldiging van de huidige Handelsbeurs plaats. Later kwam daar ook de Schippersbeurs als annex bij. Beide gebouwen zijn sinds 1983 door de overheid beschermd. Het interieurontwerp van architect Schadde, in een weelderige historiserende stijl, was gebaseerd op de zestiende-eeuwse voorganger. Het gebouw heeft in zijn rijke verleden verschillende functies gehad. Binnenkort krijgt het samen met het eveneens beschermde monument Hotel du Bois een nieuwe bestemming als luxehotel, handelsruimte en evenementenruimte.